Dezodor házilag

Fotó: © jmiller291 / Flickr
Fotó: © jmiller291 / Flickr
Sokan találkoztunk már azzal a problémával, hogy semmilyen dezodor nem használ, mindtől izzadunk, és egyik sem képes azt nyújtani, amit a reklámokban látunk. Lehet, hogy nem is velünk van a probléma, hanem a boltban kapható dezodorokkal? Lehet, hogy irritálja a bőrünket a dezodor, azért van kellemetlen szaga a testünknek?

 

Biztosan nem egy ember van, aki szinte két hetente váltogatja a dezodorjait, mert egyik sem tudja meggátolni a hónalj izzadását. Kipróbáltak már szinte minden típusú, minden márkájú dezodort, mégis kellemetlenül megizzadnak zuhanyzás után akár már pár óra múlva érezhető az izzadságszag. Sokan magukat hibáztatják, mert biztosan könnyen megizzadnak, és mert ilyen típusúak és ezzel nem lehet mit kezdeni. Ez bizony nagy tévedés is lehet. Az izzadást sok minden befolyásolja. Befolyásolja az étkezés, meg az ha idegesek vagyunk, hiszen vannak, akik idegességükben izzadnak, és szinte csak a stresszhelyzetekben. Ilyenkor pedig semmilyen dezodor nem lesz igazán hatásos, hiába van ráírva hogy 72 órás, lehet az 120 órás is, akkor sem fog segíteni. Persze a házilag elkészíthető dezodort nem csak annak ajánljuk, akik megunták a bolti dezodorok hatástalanságát, hanem azoknak is, akik egészséges életet szeretnének élni, és nem akarják kemikáliákkal bombázni a szervezetüket.

A bolti dezodorok hatásmechanizmusa az, hogy aluminiumot, és más vegyi anyagokat tartalmaznak. Ezek az anyagok bejutva az izzadságcsatornába, eltömíti azt, és így gátolná meg az izzadást. Mivel ezek az anyagok nagy részben benn rekednek a bőrben és keveredve az izzadással megbüdösödnek. Mindegy hogy golyós dezodort használunk, vagy stiftet, a lényeg ugyanez. Van akinél ez még irritációt is okoz, ami úgy nyilvánul meg, hogy a felkenés után röviddel már erős verejtékezés tapasztalható a hónaljon.

Ha viszont kipróbálja ezt a házilag elkészíthető egyszerű dezodorreceptet, nagy rá az esély, hogy minden izzadással járó kellemetlensége megszűnik.

A recept pofonegyszerű! Ami kell hozzá:

-          egy darab kiürült stiftes flakon

-          kukorica keményítő

-          szódabikarbóna

-          kókuszzsír

-          tetszőleges fajta illóolaj (figyeljünk oda, hogy ne legyen irritáló, mint pl. a fahéjolaj. Válasszunk inkább valamilyen citrusféle 100%-os olaját, mivel ez is antibakteriális hatású)

A kukoricakeményítőből és a szódabikarbónából ugyanannyi mennyiséget kell összekevernünk, és annyi megolvasztott kókuszzsírt adunk hozzá, hogy kenhető állagú legyen. (Ez kb. 4-4 kanál keményítő és bikarbóna mellé egy nagy evőkanál kókuszzsírt jelent) Ezeket összekeverjük, míg teljesen elegyedtek, hozzáadunk 4-5 csepp illóolajat és már tölthetjük is bele a dezodoros flakonba. hasonlóan kenhető lesz, mint a bolti dezodor, de nyilván nem teljes mértékben, így óvatosan bánjunk vele, mikor kenjük a megtisztított, száraz bőrfelületre. Vékonyan elegendő felkenni, mivel utána már úgyis leperegne a bőrünkről. Meg fogjuk tapasztalni, hogy ez a krém egy kellemes púderes érzetű antibakteriális bevonatot fog képezni a hónaljunkon. Arra viszont felhívjuk a figyelmet, hogy legalább 2 nap kell (egyéntől függően) ahhoz, hogy a régi dezodor maradványai kitisztuljanak a hónaljon található „izzadságcsatornákból”, utána viszont teljes erővel dolgozik. Úgy növelhetjük a hatásfokát, ha hónaljunkat leepiláljuk, vagy legyantázzuk (nem borotváljuk!) és a házi dezodor felkenése előtt (de nem a gyantázás napján!) egy kis kézfertőtlenítő zselét kenünk a hónaljunkra, majd rákenjük a dezodort.További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás