A világ legnagyobb pókja

Pókiszonyban szenvedők ezt a cikket lehetőleg ne olvassák el, mert jelen írásunkban a világ legnagyobb pókjáról fogunk szólni és ismertetjük, merre él ez a hatalmas jószág, amely méltán hozza rá a frászt az emberre és amelynek csípésétől nem árt óvakodnunk.

Ezt az ijesztő titulust a Theraphosidae családjába tartozó góliát madárpók, más néven óriás talantula (Theraphosa blondi) érdemelte ki. Az állatot viktoriánus korabeli felfedezők találták és nevezték el, mert éppen szemtanúi voltak annak, hogy az ízeltlábú elfogyasztott egy kolibrit. Előfordulása általában Brazília, Guyana és Venezuela, azon belül is az esőerdők talaján taláható üregekben húzza meg magát. Mivel színe sötét, illetve világosbarnás, könnyen megbújik az aljnövényzetben és az erdő árnyékai között nehéz észrevenni. Annál feltűnőbb azonban, ha rámászik az ember testére!

Méreteit tekintve egyébként kizárólag nagytestű, robosztus fajok tartoznak ebbe a nembe, testük akár a 12-14 cm-ert is elérheti, míg lábfesztávolságuk 30 cm körül van. Mint említettük, alapszíne gesztenyebarna, s mint a legtöbb madárpók testét, a góliát madárpókot is világosab szőrszálak borítják. Életmódját tekintve elsősorban rovarokkal, rágcsálókkal, kisebb mérgeskígyókkal és más hüllőkkel táplálkozik, vadászni pedig éjszaka szokott. Nappal elbújik üregében és pihen, de az éj leple alatt prédát keres és hálójával gyilkos csapdát állít az arra járó gyanútlan jószágoknak.

A pókok védekezés gyanánt erős irritációt okozó szőröket hullajtanak el utótestükről, amelyek a szembe és a légutakba kerülve komoly problémákat okozhatnak. A harapásuk fájdalmas ugyan, de korántsem halálos, mérgük nem erős, így egészséges felnőtt emberre nem jelentenek túl nagy veszélyt. Ennek ellenére a fájdalom miatt érdemes őket elkerülni.

Szaporodásuk alkalmával általában 3-400 pete kerül a kokonba, s a kikelő példányok lábfesztávolsága alig éri el a másfél centimétert. A kicsi pókoknak azonban már ilyenkor is jó étvágyuk van és ennek köszönhetően eléggé gyorsan fejlődnek; nagyjából 3 év leforgása alatt érik el az ivarérett állapotot. Meglepően hosszú ideig, akár 18 évig is elélhetnek. Ez alól természetesen kivétel a hím példány, amelyet párzás után a nőstény általában elfogyaszt, így a hímek mindössze 3-4 évig élnek.

Manapság egyre népszerűbb ez a pók a hobbisták körében és jellemzően mindhárom faja elérhető, kedvelt terráriumi állatnak minősül. Mivel testük mérete eléggé jelentős, nagy terráriumot kell biztosítani számukra, melyben vastag talajtakarót kell lefektetni és megfelelő rejtőzködési lehetőséget kialakítani. Emelett a magas párartalom kérdését is szükséges megoldani, amely akár 90%-os is lehet.

Noha sokan félnek és iszonyodnak a pókoktól, ezek az állatok rendkívül hasznosak, hiszen sok kártékony rovartól szabadítanak meg minket. Természetesen számos olyan fajta létezik, amely veszélyes az emberre és csípése mérgező, netán halálos, de ha békén hagyjuk őket, békében megférhetünk egymás mellett.További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás