Mi az az L-karnitin?

Az L-karnitin tulajdonképpen egy olyan természetes aminosavszármazék, amit az emberi szervezet is képes előállítani és közel 100 éve fedezték fel. Először az izomból izolálták és rögtön rájöttek, hogy milyen jótékony hatással van az izomsejtek működésére. Azóta számtalan kutatás irányult erre a témára és bebizonyosodott, hogy az emberi test több fontos részéhez elengedhetetlenül szükséges. Így például hozzájárul a szívizom és az idegrendszer megfelelő működéséhez, de nagyon fontos szerepet játszik a zsírsavak elégetésében és a sejtek membránjainak védelmében is. Éppen ezért több olyan orvosi tanulmány látott napvilágot, amelyben a táplálék-kiegészítők lehetséges alkotóelemeként beszélnek róla és évtizedek óta alkalmazzák is ezen a területen a világ minden táján. Az l-karnitin egyébként olyannyira veszélytelen, hogy bármekkora mennyiségben fogyaszthatunk belőle, ugyanis a felesleg kiürül a szervezetből.

De miben is található meg ez a zsírégetés és egészséges étkezés szempontjából rendkívül fontos alkotóelem? Az l-karnitin főleg hús- és tejtermékekben fordul elő és a napi szükséglet 250 és 400 mg között ingadozik. Ennek a mennyiségnek csupán a töredékét képes szervezetünk előállítani, így a fennmaradó részt táplálékunkkal mindenképpen célszerű pótolnunk.

Pozitív hatásai közül rengeteget fel tudunk sorolni, ezekből következzék néhány kiemelkedően fontos példa:

- csökkenti a testünkben felhalmozódott zsír mennyiségét, így fogyókúrához ideális és elengedhetetlen

- mivel fokozza a szívizom erőnlétét, ezért elősegíti az egészséges szívműködést

- fokozza izmaink működését és ezáltal az izomláz enyhítésében is hasznos szerepe van

- késlelteti a sejtek öregedési folyamatait 

Fontos tudnunk, hogy csecsemőkorban az L-karnitin korlátozott mértékben termelődik, így a terhes és a szoptató anyák részére mindenképpen javasolt a plusz mennyiség bevitele. Ugyanez a helyzet öregkorban is, amikor az L-karnitin érték az optimális szint alá csökken, így immunrendszerünk is gyengül és fellép a krónikus kimerültség. Természetesen táplálék-kiegészítőkkel és megfelelő táplálkozással javíthatunk a helyzetünkön.

A kutatási eredmények kimutatták, hogy a zsírsavak oxidációjának hatalmas szerep jut, ebben pedig nagy segítséget nyújt az L-karnitin. Bevitel esetén a sejtek energiaközpontjaiban (mitokondrium) helyezkedik el és az elraktározott zsírokból szervezetünk több energiához jut. Ezen felül kapcsolatba lép szervezetünk sejtjeinek membránjával, elősegíti a fehérjék beépülését és védelmet nyújt az oxidatív stressz ellen.

Végezetül lássunk néhány olyan kóros állapotot, amelynek gyógyításában az L-karnitin szintén nagy segítség lehet: 

- öregkori demencia esetén

- fertilitási zavarok kezelésekor

- perifériás idegrendszeri problémák és zavarok cukorbetegség esetén

- pajzsmirigy-túlműködésből eredő problémák orvoslása céljából

- iszkémiás szívbetegség során fellépő zavarok soránKorábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás