Mi az az eritrit?

Manapság a cukor sajnos egyre több problémát okoz rohanó világunkban, hiszen nem elég, hogy rengeteg szempontból egészségtelen, de a silány minőségű élelmiszerek szinte semmi másból nem állnak, csak cukorból és egyéb káros alkotóelemekből. A cukor számtalan egészségügyi problémát okoz; magas vérnyomást, fogszúvasodást, túlsúlyosságot... Éppen ezért fontos, hogy ismerjünk egyéb alternatívákat, melyek közül most az eritritolt mutatjuk be cikkünkben.

  De mi is az az eritritol? Ez a furcsa nevű adalék nem más, mint egy természetes cukorpótló, mely különböző gyümölcsökben is megtalálható. Éppen ezért szervezetünk számára egyáltalán nem ismeretlen, fogyasztása pedig teljesen biztonságos. Mivel természetes cukoralkoholként funkcionál, így sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a finomított cukor, ám cserébe ízélmény tekintetében 30%-al elmarad a számunkra megszokott cukor ízétől. Ennek következtében többet kell belőle használnunk, hogy a szokásos édes ízvilágot megteremthessük, de ha Steviával keverjük (gyógynövény), akkor könnyebben elérhetjük a kívánt édességi szintet. A Stevia egyébként jótékony hatással van májunkra és vesénkre, így használata egyáltalán nem ártalmas.

  Mint említettük, az eritritol cukoralkohol, így sokkal kevesebb kalórát tartalmaz, mint a cukor. Tökéletesen használható cukorbetegek és paleolit étrendet követők esetében, de természetesen akkor is jó választás, ha csupán egészséges étrendre szeretnénk áttérni.

  Működését tekintve a gyomorból és a vékonybélből a véráramba kerül és gyakorlatilag változatlan formában ürül a szervezetből vizelet formájában. A bevitt mennyiségnek mindössze csupán a 10%-a jut el a vastagbélba, s a gyors felszívódásnak köszönhetően egyáltalán nem okoz hasmenést az egyéb édesítőszerekkel ellentétben. Ennek ellenére "a jóból is megárt a sok" mondás itt is érvényesül, vagyis mértéktelenül semmiképpen sem érdemes fogyasztanunk az eritritolból.

   A jó hír viszont az, hogy ez a természetes anyag egyáltalán nem segíti elő a szájban lévő baktériumok szaporodását, így fogszúvasodást sem okoz.

   De hogyan is készül és mennyibe kerül az eritritol?

     Az anyagot természetes úton felnevelt növényekből vonják ki és tulajdonságait tekintve nagyon hasonlít a kristálycukora és a nádcukorra. Fontos azonban tudnunk, hogy az élesztőgomba nem lép reakcióba az eritritollal, tehát kelt kelt tészták esetén csak eredeti cukorral együtt használható. Folyadékban viszont nagyon jól oldódik, ami ismét egy plusz pont az eritritol javára.

     Ha szeretne egy kicsit egészségesebben élni, ha diétázik, netán ha cukorbetegségben szenved, az eritritol jó alternatíva lehet az Ön számára. Jó főzést és kellemes édes élményeket kívánunk!További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás