Mi az a Crossfit?

Manapság egyre népszerűbb ez a mozgási forma, amelyet művelői sokkal inkább filozófiaként tartanak számon, semmint egy sportágként. Ennek elsősorban az az oka, hogy a CrossFit végzése közben nem csupán a testet edzük, hanem a lelkünket is alaposan ápoljuk, s ennek következtében mind testileg, mind lelkileg jelentős változáson mehetünk keresztül. A módszer célja tehát nem csupán az, hogy erőnlétünket növeljük, hanem az is, hogy egyfajta funkcionális erőt alakítsunk ki lelkünk mélyén, melyet a való élet számtalan területén kamatoztathatunk. Sokak számára a CrossFit vonzalma abból ered, hogy olyan nagyfokú koncetrációt, tüzet és lelki nyugalmat ad a sportolónak, amire nagyon kevés sport képes. Lényege tulajdonképpen abban rejlik, hogy az emberi test folytonosan változó ingereknek van kitéve egy-egy edzés során.

     De milyen kellékek is szükségesek ehhez a népszerű sporthoz? Jó hírünk van; gyakorlatilag egyáltalán nem kell hozzá kellék, olyannyira nem, hogy a kreatívabb emberek akár kellékek nélkül is végezhetik szabadban és edzőteremben egyaránt. Akiknek azonban több sportszer is rendelkezésére áll, azok válogathatnak a számtalan eszköz közül, amely gyakorlatilag bármi lehet. Ugrókötél, traktorgumi, evezőpad, kettlebell, medicin labda olimpiai rúd, tornász gyűrű, tárcsák... stb.

     Milyen testrészeinket mozgatja meg a CrossFit és miben rejlik a működése? A CrossFit módszerét olyan edzésformaként tartják számon, ami minden létező izmunkat és testrészünket megmozgatja. A legnagyobb hangsúly azonban mégis a lábakon és a háton van, hiszen ezek a legerősebb pontjai testünknek és itt lehet a terhelést leginkább maximalizálni. A CrossFit jelentősen különbözik például a testépítés módszerétől, hiszen itt nem napokra bontva, hanem egymás után kapják egyes testrészeink a terhelést, így az edzés is sokkal fárasztóbb és intenzívebb.

     Sajnos, mint minden módszernek, a CrossFit módszerének is megvannak a saját ellenzői. Az ellenzők közül a leghíresebb talán Brian, aki a Train With Brian blog írójaként híresül el. Ő elsősorban naturál tesépítésel foglalkozik és állítása szerint a CrossFit nem több, mint ügyes marketing, ami egyrészt nem is annyira effektív, mint a sima edzés, másrészt sokkal nagyobb a sérülés veszélye is.

     Mindenesetre bárkinek elérhető, aki szeretné kipróbálni, annál is inkább, mert egyre népszerűbbé válik külföldön és hazánkban egyaránt. Jó edzést kívánunk Mindenkinek!További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás