Cukorbetegség kialakulása, előjelei, tünetei, okai

Az anyagcsere-betegségek között kiemelt szerep jut a cukorbetegségnek, és nem csak az érintettek nagy száma miatt, hanem azért is, mert a probléma az életminőséget nagymértékben képes befolyásolni. Kialakulásának okai teljesen nem ismertek, de a diabétesz típusától függetlenül ismerjük azokat a kockázati tényezőket, melyek szerepet játszanak a cukorbetegség megjelenésében. Ahhoz azonban, hogy a jelenséget, és annak kezelését pontosabban megismerhessük, érdemes tisztában lenni a cukor szervezetünkben betöltött szerepével, valamint az energiává alakulás folyamatával. 

A hasnyálmirigyben termelődő inzulin elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezet számára nélkülözhetetlen szőlőcukor a vérből a sejtekbe juthasson. Az inzulin hatására tehát csökken a vérben levő glükóz szintje, és a hasnyálmirigy is kevesebb inzulint termel. Amennyiben nincs lehetőség táplálkozásra, akkor a májban tárolt glükóz kerül felhasználásra, így sikerül a vércukorszintet normál szinten tartani. Cukorbetegség esetén ebben a folyamatban képződik zavar, és nem sikerül a sejtekbe eljutni a cukornak. Ez két okra vezethető vissza, vagy a hasnyálmirigy inzulintermelése nem kielégítő, vagy a sejtek nem megfelelőn reagálnak az inzulinra. 

Az 1-es típusú cukorbetegség esetében gyakorlatilag arról van szó, hogy a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei elpusztultak, és a cukor sejtekbe jutásához szükséges inzulin nem termelődik így. Mivel az a vérben marad, magas lesz a vércukorszint. A szervezet igyekszik az éhezés elkerülésére a fehérjéket és a zsírokat cukorrá alakítani, ez utóbbi folyamattal melléktermék is keletkezik, az úgynevezett ketontest. A cukor a szerveztből vizelettel távozik, s a nagymennyiségű folyadékvesztés miatt kiszáradás veszélye áll fenn, végül kóma is bekövetkezhet. A fogyással, folyamatos szomjúságérzéssel, és sok vizelettel járó 1-es típusú cukorbetegség inzulinpótlással kezelhető. 

Szoros kapcsolatban áll az elhízással az inzulinrezisztencia, mely során ugyan termelődik inzulin, de az nem elegendő ahhoz, hogy a cukor a sejtekbe jusson. A hasi zsír nagymértékben hozzájárul a betegség kialakulásához. A 2-es típusú cukorbetegség esetében a kockázati tényezőnek számító elhízás, a magas vérnyomás kezelése számítanak elsődlegesnek, a cukorbetegség pedig pozitívan reagál az életmód megváltoztatására. 

Az úgynevezett másodlagos cukorbetegség egyéb egészségügyi problémákhoz társul, így epeúti kövesség, vagy alkoholizmus következtében károsodhat a hasnyálmirigy. Hazánkban sajnos igen gyakori ez utóbbi, inzulinpótlással kezelhető. Szintén említést érdemel a terhességi cukorbaj, melyre érdemes nagyon odafigyelni, hiszen a kontrollálatlan vércukorszint a magzatot károsíthatja. Inzulinnel, vagy diétázással helyreállítható a vércukorszint. A szülést követően célszerű ellenőriztetni az értékeket, de a várandósság 24-28. hetében mindenképpen szűrni kell a kismamákat. 

A cukorbetegségre egyértelmű tünetek utalnak, és ezek jelentkezésekor – sőt ezek nélkül is – ajánlatos ellenőrizni a vércukorszintet.

 • Nagymennyiségű folyadékvesztés

Mivel a cukor a vérből a vizeletbe választódik ki, sok folyadékot köt meg, s ezáltal gyakorlatilag vizelethajtóként működik. Nem ritka a napi elfogyasztott 4-5 liter víz sem. Ha tehát hirtelen jelentkezik a fokozott szomjúság, akkor nagy valószínűséggel cukorbetegséggel állunk szemben.

 • Anyagcsere-problémák

A sejtek nem jutnak elegendő cukorhoz, a szervezet éhezik, aminek következménye a fogyás, még a sok táplálékbevitel ellenére is. A szervezet zsírokból igyekszik igényeit kielégíteni, ám a lebontás során hiányzó cukor miatt acetonszag érezhető. Nem ritka a hányinger, a hányás, és a nehézkes légzés sem. 

A 2-es típusó diabétesz esetében a tünetek lassabban jelentkeznek, s az előzőekben felsoroltakon túl a következő következményekkel járhatnak:

 • Ingerlékenység
 • Bőrviszketés
 • Látásromlás
 • Gyakoribb fertőzések
 • Zsibbadás
 • Sebek lassabb gyógyulása 

Fontos tudnivaló, hogy vércukorral mindannyian rendelkezünk, annak értéke a nem mindegy. Az éhgyomori állapotban 4,0-5,0 mmol/l számít normálisnak, de a 6,0 mmol/l –es értéket semmiképp nem szabad túllépnie. Miután étkezünk az érték átmenetileg megemelkedik, de két órával az étkezés után mérve is már 7,8 mmol/l alatt kell lennie. El kell tehát különíteni a két időpontban mért értékeket. Ennek megfelelően cukorbetegséről akkor beszélünk, ha az éhgyomori érték 7,0 mmol/l feletti, étkezés után két órával pedig 11,1 mmol/l-nél magasabb. Amennyiben a vizeletben is kimutatható cukor, ez egyértelműen cukorbetegségre utal. 

A cukorbetegség kialakulásának okait célszerű aszerint vizsgálni, hogy 1-es, vagy 2-es típusról van szó.

Az 1-es típusú diabétesz okai

 • Családban előforduló cukorbetegség
 • Hasnyálmirigy vírusos megbetegedése
 • Az inzulintermelő sejtek elpusztulása

A 2-es típusú diabétesz okai

 • 40 éves kor feletti gyakoriság
 • súlyfelesleg
 • terhesség cukorbetegség
 • 4500 gramm feletti gyermek szülése
 • súlyos sérülések, betegségek utáni állapot

Hosszú távú szövődményekről elsősorban a második típus esetében beszélhetünk, ekkor következmény lehet a szívinfarktus, az agy érrendszerét érintő megbetegedések, amelyek elsősorban szédüléssel jelentkeznek, valamint az alsó végtagokban tapasztalható artériás szűkület is kialakulhat. A diabéteszes láb megelőzéséért többek között a lábak ápolására való fokozott odafigyeléssel lehet tenni – napi szinten foglalkozva ezzel. 

Mivel a cukorbetegség gyakorlatilag gyógyíthatatlan, ezért a gyógyszeres kezelés mellett rendkívül fontos, hogy a beteg, és a környezetében élők is tisztában legyenek azokkal a teendőkkel, melyek akár életmentőek is lehetnek, ha a vércukorszint drasztikus mértékben lecsökken, vagyis fellép az úgynevezett hipoglikémia. Jellemző tünetei a gyengesék, a fejfájás, a látászavarok, éhség, az izzadás, a remegés, a szapora szívműködés és az eszméletvesztés is. Sürgős esetben, ha nem segítenek a gyorsan felszívódó cukrot tartalmazó folyadékok, pl. a kóla, vagy a gyümölcslé, akkor szükségessé válhat intravénás glükóz, vagy ennek bőr alá fecskendezhető változatának beadása. Cukorbetegek számára javasolt mindig maguknál tartaniuk egy úgynevezett diabéteszkártyát, melyen betegségük, kezelésük, és a gond esetén értesítendő személy elérhetősége is megtalálható. 

Az említett helyzet azonban a megfelelő kezelés beállításával, a táplálkozásra és a mozgásra való fokozott odafigyeléssel megelőzhető, és az életminőség javítható. A tabletták csak a 2-es típusú diabétesz esetében alkalmazhatóak, az 1-es inzulinkezelést igényel. A tabletták fokozzák az inzulinérzékenységet, annak termelését, valamint olyan változat is adható, amely a szénhidrátok felszívódását lassítja. 

Nyilvánvalóan felmerül a kérdés, hogy megelőzhető-e a cukorbetegség kialakulása, és mit lehet tenni ennek kockázatának minimálisra csökkentése érdekében. Nem lehet elégszer hangsúlyozni az egészséges életmód fontosságát. A dohányzás, az alkoholfogyasztás, a mozgásszegény életmód, és a táplálékok nem megfelelő megválasztása mind olyan hétköznapi bűnök, melyek előbb vagy utóbb egészségi állapotunkon is nyomot hagynak. A 2-es típusú diabétesz megelőzésének érdekében nagyon sokat lehet tenni az életmódváltással, és a felsorolt káros tényezők kiküszöbölésével, az életmódot illetően a tudatos megközelítéssel. 

A cukorbetegség tényére minden esetben ajánlott figyelni, és az életmódot úgy kialakítani, hogy a gyógyszer, az inzulininjekció, a vércukorszint mérő, a szénhidrátot tartalmazó élelmiszer, valamint a már említett diabéteszkártya mindig a betegnél legyenek. Ez utazás alkalmával különösen fontos, kifejezetten, ha repülős útról van szó. Hasznos tudni, hogy az inzulint mindig az utastérbe vigye magával, hiszen a csomagtérben könnyen megfagyhat. Hosszú távú autós utazás esetében célszerű a pihenőknél vércukorszintet mérni. Odafigyeléssel, és a megfelelő orvosi kezeléssel, ellenőrzéssel a cukorbeteg teljes életet élhet, és a saját egészsége érdekében betartandó szabályok egy idő után természetes, ám elhanyagolhatatlan részét képezik majd mindennapjainak. További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás