Allergia okai, kezelése

Fotó: © Sera Photography / Flickr
Fotó: © Sera Photography / Flickr
Az elmúlt években drasztikusan megnőtt az allergiás megbetegedésben szenvedők száma. Könnyen lehet azonban, hogy már jó ideje nagy számban vannak jelen az egészségügyi problémák között azok, melyek allergiára vezethetőek vissza, csak egyszerűen az utóbbi időben felkapott lett a téma, így többen fordultak orvoshoz a tipikus tünetekkel. Történjen akárhogy is, tény hogy például az Egyesült Államokban a lakosság több mint fele diagnosztizáltan allergiás. A szezonális, és sajnos az állandósult allergiás betegek száma hazánkban is egyre magasabb, s mint a legtöbb betegségre, így az allergiára is igaz, hogy okai több területre vezethetőek vissza.

Az allergia egyébként nem újkeletű dolog, hiszen már az egyiptomi kultúra időszámításunk előtti időszakából is maradt ránk fejlegyzés, mely szerint Menész fáraó halálát méhcsípés okozta. III. Richárt állítólag allergiás volt a földieperre, és a hatására megjelenő tüneteket – mivel pontosan ismerte a kiváltó tényezőt, és a tünetek megjelenésének gyorsaságát – kiválóan fel tudta használni arra, hogy ürügyet találjon boszorkányságért való elítélésre.

De mi is tulajdonképpen az allergia? Esetében az immunrendszer kórosan reagál olyan anyagok jelenlétére, melyek egyébként a szervezet számára semmilyen problémát nem kellene, hogy okozzanak. Ezek az úgynevezett allergének jelen lehetnek a levegőben, ételeinkben, a megérintett tárgyakon, sőt, sokkal gyakoribb, mint gondolnánk, a lelki eredetű allergia, mely esetében tényleges, fizikai tünetek jelennek meg, de az okok a pszichében, valamint a velünk történt eseményekben keresendőek. Az immunrendszer tehát normális működés esetében védi szervezetünket, de ha kóros folyamatok zajlanak le működését illetően, akkor gyakorlatilag abnormálisan reagál egyes hatásokra.

Teljességgel meghatározni szinte lehetetlen, hogy mi minden válthat ki allergiás reakciókat, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy leggyakrabban a

  • poratka

  • különféle pollenek

  • élelmiszerek

  • rovarcsípés

  • állatszőr

  • lakókörnyezet jellemzői (páratartalom, por, levegőszennyeződés)

  • dohányzás, és dohányfüst, valamint a már említett

  • pszichés tényezők okolhatóak

Az alsó és felső légutatkat, a szemet, a bőrt, valamint a bélrendszert érintő panaszok jellegüknél fogva határozzák meg, hogy tulajdonképpen milyen allergiáról is van szó. Lássuk most néhány gyakori fajtát!

Szénanátha

Esetében beszélhetünk időszakos allergiáról, melyet általában egy bizonyos időszakban megjelenő pollenek okoznak, de sajnos létezik az egész éven át tartó változat is. A penész, a házi poratka, vagy az állati szőr folyamatosan jelen vannak a beteg életterében, a szőnyegeken, a búrorokon, a falakon, a fürdőszobában, vagy egyéb helyiségekben, és ezek a külső ingerek, allergének váltják ki a sokszor igen nagy problémát okozó tüneteket. A viszkető orr, a könnyező szemek, az orrfolyás egy idő után erős fejfájáshoz is vezethetnek, ami az életminőséget jelentősen képes rontani.

Ételallergia

Gyakran kevert fogalmak a táplálékallergia, és a táplálékintolerancia. Ez utóbbi esetében nem allergiáról van szó, hanem valamilyen enzim hiányáról, mely miatt nem tud a táplálék lebomlani. Leginkább hasmenés formájában jeleink meg a probléma, de komolyabb tünetegyüttessel nem jár. Ellenben az ételallergia esetében az immunrendszer egyik vagy másik ételösszetevőt idegenként kezeli, és allergiás tünetekkel reagál rá, kiütésekkel, orrfolyással, szemviszketéssel, sőt súlyos esetekben légszomjjal, gégeödémával, vagy ritkán anafilaxiás sokkal. Allergiát okozó ételek lehetnek többek között a tej, a tojás, a szója,a brokkoli, eper, őszibarack, dinnye, mogyoró, mandula, a halak, a tenger gyümölcsei, a rák, a kagyló. A legjobb tehát elkerülni ezeket az ennivalókat, ha tisztában vagyunk allergiánkkal.

Napallergia

A bőr kórós fényérzékenységekor jön létre, gyakorlatilag bőrtípustól függetlenül. Kiváltó oka az UV-sugárzás, kialakulása pedig tulajdonképpen a szervezet hajlamától függ.

Természetesen a kiváltó anyagoktól, körülményektől függően még számos tényező okolható az allergiás megbetegedésekért, mégis van valami, ami mellett allergia témájában mégsem mehetünk el csak úgy. Ez pedig nem más, mint a psziché működése. Már számtalanszor bizonyítást nyert, hogy test és lélek komplex egészként működik, s ezt az allergia kezelésekor is érdemes figyelembe venni. A test jelez, ha belül nem működik valami rendesen. Erre tökéletes példa a herpesz, a migrén, a pattanások, vagy a gyomorfekély megjelenése. Nincs ez másként az allergiás tünetekkel kapcsolatban sem. A stressz, a folyamatos feszültség, az aggodalmaskodás, a lelki béke elvesztése egy idő után mind testi problémákkal jelentkeznek.

Az allergiát kiváltó tényező kerülése, környezetből való eltávolítása mellett tehát mindenképpen ajánlott pszichénk mélyebb megértése, a felborult egyensúly mihamarabbi helyreállítása. Hogy ez egy nem működő párkapcsolat végének kimondását teszi szükségessé, gyermekkori traumák feldolgozásának időszerűvé válását, vagy az életmód átgondolását, egy biztos, a változásra szükség lesz a gyógyulás cseppet sem rövid időszakának elindultához. Az egészséges étkezés, a rendszeres, komfortzónán túli testmozgás, a kapcsolatok rendezése, a tudatos életmód kialakítása remek kezdő lépések lehetnek affelé, hogy számos megbetegedés mellett az allergiás tüneteknek is búcsút mondhasson végre.

Hogyan kezelhetőek a panaszok?

A legfontosabb elsősorban az allergia típusának meghatározása, mely a tünetekből, azok jelentkezéséből, valamint vérvizsgálat és bőrteszt végzéséből egyértelműen kiderül. A tünetek súlyosságától függően többféle kezelési módszer létezik, nyilvánvalóan az időszakos, kisebb náthát okozó pollenallergia nem szorul olyan komoly kezelésre, mint például az egész éven át tartó, életminőséget jelentősen befolyásoló, lerontó allergiás panaszok. Ez utóbbi esetében minél gyorsabb, és hatékonyabb megoldásra van szükség, viszont tény az is, hogy a cél elsősorban a hosszú távú eredményeket jelentő, minél természetesebb gyógymód alkalmazása, valamint a pszichés háttér feltárása, kezelése. Bár antihisztaminok és kortizonkészítmények szedésével a tünetek hatékonyan elfojthatóak, mégis javasoltabbak a homeopátiás készítmények, a szervezet rendszeres méregtelenítése akár szaunázással, valamint a már említett egészséges és tudatos életmód kialakítása, a belső harmónia megteremtése.További cikkek

Korábbi cikkek

Ezt már olvastad? Bezárás