A nyári hőség beköszöntével minden évben hallani a szalmonella fertőzésről, valamint annak megelőzéséről. Bár mindenki úgy gondolja, hogy a konyhai higiéinás szabályokkal általában tisztában van, mégis évről-évre felüti fejét a megbetegedés, bár általában csak egy gyors fertőzés erejéig. Szalmonella esetében gyakorlatilag arról van szó, hogy az ételben elszaporodnak azok a mikrobák, amelyek oda állatokból kerülnek. Leggyakrabban érintett a baromfihús, valamint a tojás, de pasztőrözetlen tej, pecsenyehúsok és mosatlan nyers zöldség is felelőssé tehetőek a bélhurut kialakulásáért. A nagyméretű járványok hátterében szinte egytől-egyig a higiéniás szabályok betartásának hiánya áll.
A lappangási idő hat-negyennyolc óra, ekkor jelentkeznek a hasi görcsök, hányinger, hidegrázás és magas láz, melyek gyakran végtagfájdalmakkal társulnak. A hasmenés gyakori kísérőjelenség, ám hogy kinél milyen mértékben jelentkeznek a tünetek, számos tényező függvénye. Az életkor mellett az általános egészségi állapot, az immunrendszer erőssége, valamint a fertőző baktérium típusa is befolyásolja a betegség lefolyását.
A szalmonella bizonyos fajtái olyan súlyos fertőzéseket képesek okozni, mint a szepszis. Esetében arról van szó, hogy a baktériumok nem ürülnek ki a szervezetből, hanem folyamatosan benne vannak a vérben, és megtelepedhetnek az egyes szervekben is, ahol tályogok jönnek létre. Ezekből a gócokból rendszeresen a vérkeringésbe ürülnek a baktériumok, ami a fertőzést csak tovább súlyosbítja. A szepszis és az ilyen formán kialakult gócfertőzések nehezen gyógyíthatóak, és halálosak is lehetnek.
Míg a bélhurutot okozó szalmonella előfordulhat egyébként jó higiéniás körülmények között élőknél is figyelmetlenségből ( pl. a hűtőből kint felejtett étel ) , addig az enterális láz, vagy ismertebb nevén tífusz, kifejezetten a fejlődő országokra jellemző. A kórokozó emberről emberre terjed, és a hasmenést, magas lázat tudatzavar, majd rózsaszín kiütések megjelenése követik. Székleten keresztül is terjed, így a csatornatisztítással foglalkozók különösen veszélyeztetettek. A tífusz szempontjából érintett országokba utazók részére védőoltás javasolt.
Leggyakrabban a bélhurutot okozó szalmonellával szembesülünk hazánkban, és bár folyton felhívják a figyelmet a megelőzésre, de sokan még így sincsenek pontosan tisztában azzal, mi mindent lehet megtenni a szalmonella elkerüléséért.
Nézzük most a legfontosabb szabályokat, melyeket melegben mindenképpen, de egyébként az év egyéb időszakaiban is érdemes betartani!
- Mivel a tojás kifejezetten komoly veszélyforrásnak számít, így már a hűtőben történő tárolás előtt fertőtlenít azt!
- A hűtőben mindig az alsó polcra helyezze a húst, hiszen annak csöpögő leve könnyen megfertőzhet más élelmiszereket is.
- A húsra és a tojásra is igaz, hogy teljesen át kell azokat sütni. Még tükörtojás esetében is ajánlott mindkét oldalát megsütni, hogy a mikrobáknak még esélyük se legyen fertőzni.
- A mosogatás higiénikusságára mindig ügyeljen, hiszen gyakori, hogy ennek hiányosággai fertőznek, nem is maga az élelmiszer.
- Az étkezések előtti kézmosásról soha ne feledkezzen meg!
- Miután nyers húst darabolt, az ehhez szükséges eszközöket azonnal tisztítsa meg!
- A majonézes saláták, a madártej, vagy a krémes sütemények mind alapanyagaikat, mind tárolásukat illetően elővigyázatosságot igényelnek.
- Vásárlás során törekedjen friss termék választására.
- A konyhai pult, a mosogató, valamint minden ottani felület legalább hetente egyszer alapos fertőtlenítést igényel.
- A zöldségeket és gyümölcsöket mossa meg felhasználás, fogyasztás előtt!
- Kerti tevékenységek után alapos kézmosás javasolt
- Amennyiben cicával, kutyával osztja meg otthonát, az alom takarítása után szintén mindig mosson kezet, a műveletet pedig gumikesztyűben végezze!
Vélemény, hozzászólás?